Onödiga utgifter och SMS-lån är sådant som man bör undvika. Onödiga utgifter är ofta småkostnader som uppkommer flera gånger per månad. I våran sketch nedan har vi försökt ge ett exempel. I sketchen så är den onödiga utgiften chokladbollar som köps ofta. Även fast kostnaden för dem är små så blir den totala kostnaden stor i slutändan. Det är därför viktigt att försöka tänka över sina utgifter och se om det xär något man kan ändra på i sin vardag. I sketchen bör Jonathan fundera över att dra ner på sin konsumtion av chokladbollar.

SMS-lån tar ofta ungdomar för att snabbt få pengar när det behövs. Som Jonathan gör i filmen då han får panik över det tomma bankkontot och tar ett SMS-lån. Att ta ett SMS-lån är dock inte att rekommendera då den effektiva räntan ofta är väldigt hög. Det kan se ut som att räntan inte är så hög men det är i så fall  för att det är den nominella räntan som visas. Det är alltid den effektiva räntan som du ska hålla koll på eftersom det är den totala kostnaden för lånet. I en nominell ränta har man ej räknat med avgifter som tillkommer.

Din budget kommer fungera mycket bättre utan småkostnader och lån som måste betalas. Pengarna du skulle ha lagt på det kan du istället spara och kunna göra vad du vill i framtiden! Coolt va?!

Här kommer vår sketch!

Källa: Information från ett besök Swedbank gjorde i vår klass.