Vad händer om du inte kan betala dina skulder?

Om du inte kan betala dina skulder i tid så kommer du först få en påminnelsefaktura som brukar ligga på 29 kr.

Sedan om du inte betalat det så skickar ett inkassoföretag ett inkassokrav där du då måste betala en avgift på max 180 kr. Inkassoföretagen har dock ingen statlig rätt att kräva pengar från någon.

Om du då inte betalat än så kommer kronofogden in i bilden. Till skillnad från inkassoföretagen så har kronofogden statlig rätt att kräva en betalning. Om du då inte betalar in till kronofogden så kommer du få en betalningsanmärkning som försvinner efter 3 år. Det kan leda till att du får svårare att teckna abonnemang, låna pengar och hyra lägenhet.

Om du fortfarande inte har betalat av dina skulder kan kronofogden se om du har pengar på banken eller saker i hemmet som du kan sälja för att betala av dina skulder och det kallas utmätning. Den vanligaste typen av utmätning är av lönen då man tar en del av din lön varje månad för att betala av skulderna.

Vad är viktigt att tänka på när man sätter sig i skuld?

Om du har en skuld så ska du så fort som möjligt kontakta den du är skyldig pengar och göra upp en betalningsplan. Betala skulden så fort som möjligt för att skulden kan stiga väldigt mycket om du inte betalar den tillräckligt snabbt.

Var kan man få stöd och hjälp?

Man kan få stöd och hjälp från konsumentrådgivningen, den man är skyldig pengar, kronofogden och Hallå konsument.