Någon gång i ditt liv kommer du säkert att vilja flytta ihop med den du älskar. Innan man flyttar ihop med någon och blir sambos finns det mycket att tänka på, sådant som man lätt glömmer bort eller inte vet om. Därför tänker jag nu berätta lite om vad det innebär att bli sambos, vad du bör tänka på och var du kan få stöd och hjälp vid behov.

Sambo blir du direkt i det ögonblicket som du flyttar ihop med en person för att bo tillsammans i ett parförhållande en längre tid. Det registreras alltså inte att ni blir sambos, som det gör när man ingår äktenskap. Att vara sambos innebär att du vid separation, ni flyttar ifrån varandra, kommer att dela det bohag och bostad som har införskaffats för gemensamt bruk lika med din sambo. Bohag är sådant som finns i hemmet exempelvis en tavla, en soffa eller en lampa. Det är viktigt att veta detta ifall det skulle vara så att du verkligen vill behålla något själv.

Om det skulle vara så att du och din sambo inte vill att det ska ske en bodelning överhuvudtaget eller att vissa egendomar inte ska ingå så kan ni skriva ett så kallat samboavtal. Ett samboavtal är ett juridiskt dokument som finns för att göra det tydligt vilka egendomar som ska ingå vid en bodelning eller för att skydda egendomar.

Det är viktigt att ni ekonomiskt har en bra uppdelning. Ni båda skall stå för lika mycket utgifter. För att ni ska göra det kan det vara bra att skapa en budget för att se vilka utgifter ni har och sedan dela upp dem. Genom att ni båda betalar lika mycket utgifter kommer det inte kännas lika orättvist när väl en bodelning sker.

Att ni båda står med på hyreskontraktet eller som ägare av bostaden är något att rekommendera för att undvika problem.

Eftersom ni inte är gifta utan endast sambos så ärver ni inte varandra. Om det skulle vara något som ni vill så är det viktigt att skriva ett testamente. Ett testamente innehåller många olika formkrav så se till att ni följer dem.

Om ni skulle behöva hjälp så får ni den säkraste och bästa hjälpen genom att höra av er till en juristbyrå och få den hjälp ni behöver av en jurist.

Källa: Information som vi fått vid våra juridik-lektioner.